Lääkevarmennuksen tietopaketti apteekkarille

Uutista muokattu 28.1.2025.

Olemme koonneet tähän artikkeliin kattavan tietopaketin lääkevarmennukseen ja FiMVOon liittyen. Kaikkien lääkevarmennusta tekevien on hyvä kerrata nämä asiat säännöllisesti, joten välitäthän tietoa apteekissasi eteenpäin!

Paras tapa pysyä ajan tasalla lääkevarmennukseen liittyvistä asioista ja FiMVOn kuulumisista on tilata meidän uutiskirjeemme (kirje lähetetään noin neljä kertaa vuodessa). Lähetämme myös kutsut koulutuksiimme tätä kautta!


Vanhat uutiskirjeemme, aiempien koulutustilaisuuksiemme materiaalit ja kaikki ohjeartikkelimme löytyvät verkkosivuiltamme.


Löydät verkkosivuiltamme myös tärkeän hälytysten käsittelyohjeen, joka on avuksi, kun lääkevarmennusjärjestelmä palauttaa hälytyksen tai virheen. 

LÄÄKEVARMENNUKSEN PERUSTEET HALTUUN

Ovatko lääkevarmennusasetus ja -järjestelmä sinulle osin tai kokonaan vieraita asioita? Oletko uusi apteekkilainen tai kaipaatko kertausta, miten lääkevarmennusjärjestelmä toimii?

Tutustu kattavaan lääkevarmennuksen perusteiden materiaaliimme juuri silloin kun itsellesi parhaiten sopii. Löydät materiaalin täältä.

Lääkevarmennusjärjestelmän hallintaportaali

Jotta apteekki voi toimittaa lääkkeitä tai lääketukku jaella reseptilääkkeitä Suomessa, sen täytyy olla kytkeytyneenä Suomen lääkevarmennusjärjestelmään. Apteekit ja tukut kytkeytyvät teknisellä rajapinnalla kansalliseen lääkevarmennusjärjestelmään omien, jo olemassa olevien, tietojärjestelmiensä kautta. Lääkevarmennustoiminnot tapahtuvat siten apteekkijärjestelmässä pitkälti automaattisesti normaalien lääkkeen toimittamiseen liittyvien rutiinien yhteydessä.

Lääkevarmennusjärjestelmän hallintaportaali on erillinen selainpohjainen sovellus, jossa käyttäjäorganisaation vastuuhenkilö (pääkäyttäjä) ylläpitää yrityksen ja toimipisteen tietoja, jotta lääkevarmennusjärjestelmän rajapinta toimipisteen apteekkijärjestelmästä toimii.

Organisaation pääkäyttäjä on vastuussa oman organisaationsa tietojen virheettömyydestä ja paikkansapitävyydestä sekä lääkevarmennusjärjestelmän hallintaportaalin käyttäjien ylläpidosta, jotta käyttäjäyritys ja sen toimipisteet pysyvät kytkeytyneenä lääkevarmennusjärjestelmään.

Organisaation pääkäyttäjä lääkevarmennusjärjestelmän portaalissa voi olla yksityisten apteekkien osalta apteekkari tai vastaava proviisori tai muu lääkevarmennusasioista vastaava henkilö.

Lue seuraavasta kappaleesta lisää missä tilanteissa pääkäyttäjän toimia tarvitaan portaalissa. 

ILMOITA ORGANISAATIOSSA TAI TOIMIPISTEESSÄ TAPAHTUVISTA MUUTOKSISTA FIMVOLLE

Mikäli apteekkisi on esimerkiksi muuttamassa uuteen osoitteeseen tai vaihtamassa tietojärjestelmää, haluat vaihtaa organisaatiosi pääkäyttäjän lääkevarmennusjärjestelmän hallintaportaalissa tai apteekki / toimipiste suljetaan, muistathan ilmoittaa siitä meille aina käyttölupahakemuksella hyvissä ajoin etukäteen kaikissa tilanteissa, mieluiten 2 viikkoa ennen muutoksen ajankohtaa.

Löydät sopimuksiin ja muutosilmoituksiin liittyvän käyttölupahakemuksen lomakepohjan, sen toimittamiseen liittyvät ohjeet ja kuhunkin muutostilanteeseen liittyvät lääkevarmennusjärjestelmän hallintaportaalin käyttöohjeet verkkosivultamme.

Pidä yhteyttä FiMVOon matalalla kynnyksellä - Olemme täällä sinua varten!

Jos sinulla herää kysyttävää lääkevarmennusjärjestelmän hallintaportaaliin, organisaatiotietojen muutoksiin ja/tai tarvittaviin toimenpiteisiin liittyen, laitathan meille viestiä osoitteeseen info@fimvo.fi

Jos taas haluat kysyä lisää lääkevarmennusjärjestelmästä tai sen palauttamista virheistä / hälytyksistä, laitathan meille viestiä osoitteeseen nmvs@fimvo.fi.

FiMVOn tukipalvelut ovat auki jokaisena arkipäivänä!

Käy kurkkaamassa keitä me FiMVOlaiset olemme ja seuraa FiMVOa LinkedInissä!